Начало Ново на сайта Валидирането на италианската версия на въпросника за невропсихологичен скрининг на множествена склероза при болестта на Хънтингтън

Валидирането на италианската версия на въпросника за невропсихологичен скрининг на множествена склероза при болестта на Хънтингтън

by informer
230 views

Невропсихологичният въпросник за множествена склероза (MSNQ) е кратък въпросник, полезен за скрининг на самовъзприятието на пациентите за когнитивни дисфункции в ежедневните дейности. Това проучване има за цел да оцени валидността на MSNQ при носителите на мутация на болестта на Хънтингтън (HD) и да съпостави резултатите от MSNQ с неврологични, когнитивни и поведенчески променливи.

Изследването е проведено върху извадка от 107 пациенти от предсимптомен до среден стадий на HD. Използва се  Unified Huntington’s Disease Rating Scale (UHDRS), международно стандартизирана и валидирана скала, за оценка на двигателните, функционалните когнитивни и поведенчески симптоми.

При пациенти с болест на Хънтингтън резултатите показват добра корелация между MSNQ-версията на пациента (MSNQ-p) и клиничните променливи, по-специално с когнитивната дисфункция и поведенческите промени.

Настоящото проучване демонстрира валидността и адаптивността на MSNQ при пациенти с болест на Хънтингтън, предлагайки го като когнитивен инструмент по време на рутинни клинични проследявания, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи оптимален граничен резултат за тази мярка. Прочетете цялата статия тук.

 

Още по темата