Начало Ново на сайта Дигиталният атлас на древните редки болести (DAARD) и неговото значение за настоящите изследвания

Дигиталният атлас на древните редки болести (DAARD) и неговото значение за настоящите изследвания

by informer
11 views

Историята на редките болести е до голяма степен неизвестна. Изследванията по тази тема са фокусирани върху отделни случаи на известни (исторически) личности и художествени (напр. иконографски) изображения. Медицинските колекции включват голям брой образци, които показват признаци на редки заболявания, но повечето от тях датират от относително скорошни периоди. Въпреки това, са регистрирани случаи на редки заболявания, открити в мумии и скелетни останки, произхождащи от археологически разкопки. Независимо от това, тези преки доказателства от исторически и археологически контекст липсват в академичните дискусии и обикновено не се използват в медицинските изследвания на редки заболявания.

Това е адресирано чрез Дигиталния атлас на древните редки заболявания DAARD, който представлява отворена база данни и уеб-базирано средство за картографиране, събиращо доказателства за различни редки заболявания, открити в скелети и мумии по целия свят  през исторически и праисторически периоди.Тази лесна за търсене база данни позволява заявки по диагноза, ниво на запазване на човешки останки, изследователска методология, място на съхранение и публикации.

Като отворено, съвместно хранилище за събиране, картографиране и търсене на добре структурирани медицински данни за индивиди от древни времена, DAARD отваря нови пътища за изследване. С течение на времето броят на редките заболявания ще се увеличи чрез добавяне на нови случаи от различни източници, като музейни колекции и археологически разкопки. В зависимост от изследователския въпрос може да бъде извлечена фенотипна или генетична информация, както и информация за общото разпространение на дадени рядко заболяване в избрани пространствено-времеви интервали. Освен това, за хора, диагностицирани с рядко заболяване, този подход може да им помогне да изградят идентичност и да разкрият аспект от тяхното състояние, за който може да не са знаели. По този начин DAARD допринася за разбирането на редките болести и допълва най-новите медицински изследвания. Прочетете цялата статия тук.

Още по темата