Начало Ново на сайта Поздравително обръщение от проф. д-р Угур Йозбек по случай 20-годишнината на Института по редки болести, която ще бъде отбелязана на XV Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, 13-14 септември 2024 г., Пловдив

Поздравително обръщение от проф. д-р Угур Йозбек по случай 20-годишнината на Института по редки болести, която ще бъде отбелязана на XV Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, 13-14 септември 2024 г., Пловдив

by informer
180 views

Сърдечно благодарим на проф. д-р Угур Йозбек за неговото поздравително обръщение по случай 20-годишнината на Института по редки болести, която ще бъде отбелязана на XV Национална конференция за редки болести и лекарства сираци на 13-14 септември 2024 г. в гр. Пловдив. Това признание означава много за нас и за нашата отдаденост към напредъка в изследванията и грижата за пациенти с редките болести.

Д-р Угур Йозбек е професор по Медицинска генетика. Той завършва Медицинския факултет на Истанбулския университет, Церрахпаша през 1986 г. и получава докторска степен по Генетика на онкологичните болести през 1995 г. Специализира Медицинска генетика през 2006 г. Натрупва международен опит, работейки върху невробластома и детска левкемия в институти в Генуа, Милано и Мемфис. Става доцент през 1997 г. и професор по Генетика през 2003 г. Заема престижната длъжност Querido Chair в Университета Еразъм през 2006-2007 г., където изнася лекции на тема „Миграция, здраве и генетика“.

От 1994 до 2016 г. е преподавател в Истанбулския университет, заемайки различни ръководни позиции. През 2016 г. той се присъединява към университета Аджъбадем като професор, директор на Института за здравни науки и ръководител на Катедрата по Медицинска генетика. В момента той ръководи проекта RareBoost-EraChair в Измирския център по биомедицина и геномика. През 2017 г. създава първия в Турция Център за редки и недиагностицирани заболявания (ACURARE). От 2016 г. е национален координатор на Orphanet и член на Научния консултативен комитет на Турските здравни институти (TUSEB).

Още по темата